[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
witam,
Bardzo proszę nie pisać ze było bo forum pozostanie wtedy tylko do składanie życzeń urodzinowych a nie do uzyskiwania szybkiej i konkretnej odpowiedzi ku czemu chyba przecież służy ??? szkoda czasu na godzinne przeszukiwania archiwum
wiec jak w temacie - kombi nawet lekko załadowane 50 kg a tył już siada
mam dużo wyjazdów , pełen kufer i pasażerowie (suma jakieś 200kg). które sprężyny konkretnie zakładać żeby tez nie był za sztywny
z góry dziękuje za odpowiedzi
-
-
To nie wina powłoki. Mi też farba zeszła. TO wina źle zamontowanych mocowań wewnątrz właściwych sprężyn. Jak są nieprawidłowo założone to sprężyna się krzywi i pod wpływem ciężaru tłucze o te właściwe.Zamieszczone przez Kenu Zobacz wpisMechanior stwierdził że przetarla się powłoka na jednych ze sprężyn. Prawdopodobnie na wspomagających
Połóż się pod auto z latarką i sprawdź jak się układa na stojąco a jak gdy auto podniesiesz na podnośniku - będzie widać że krzywo.
Zostaw komentarz:
-
-
Nie wiem. Ale zaczęło to się z rok temu. Mechanior stwierdził że przetarla się powłoka na jednych ze sprężyn. Prawdopodobnie na wspomagających
Zostaw komentarz:
-
-
Ja tak z ciekawości. Czy mieliście tak że wspomagające na dziurach walily wam w te podstawowe i robiła się z tego wkurzajaca grzechotka?
Zostaw komentarz:
-
-
czy :-)Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisA ile stron ze 110 poprzednich przeczytałeś?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedA ile stron ze 110 poprzednich przeczytałeś?Zamieszczone przez gallangher Zobacz wpisJakie sprężyny możecie zaproponować?
Zostaw komentarz:
-
-
Cześć
Pacjent o O2FL kombi 2010.
ZAwsze jak pakowaliśmy się ładowałem mocno bagażnik to auto przysiadało, ale nie było to powodem do tragedii. Do zeszłego tygodnia. W końcu wyremontowano drogę dojazdową na moje osiedle i jak zrobili garby to ... nie ma innej możliwości - za każdym razem kiedy jedziemy we 4, samochód przyciera podwoziem. Oczywiście wykonawca nie ma sobie nic do zarzucenia. Rada osiedla jest szczęsliwa ba kierowcy zwalniają na garbach
Slag mnie trafia.... tylko jak jak jeżdzę sam jest ok.
W rezultacie teraz nadkładam prawie półtora kilometra objeżdzając pół osiedla.
Jakie sprężyny możecie zaproponować?
Na razie na szybko wynotowałem: LESJÖFORS 4285727 i MONROE SP3295
Zostaw komentarz:
-
-
witam ponownie. minelo 25tys od zalozenia wzmocnionych sprezyn. auto nie siadlo na oko (ale nie mierzylem), nadal stoi wysoko. Jednak zmeczone stare amortyzatory powiedzialy dosc i teraz szukam nowych. czy ktos moze mi powiedziec jakie orginalnie szly amorki do scouta? glownie chodzi mi o tyl, jednak przod tez sie przyda wymienic. interesuja mnie kyb lub monroe ale musze wiedziec czego szukac stad pytanie o numery orginalow. z roznych katalogow netowych wychodzi ze trza szukac od skody yeti ale nie jestem tego pewien na 100%.
Zostaw komentarz:
-
-
-
Ocenisz i opiszesz wrażenia.
U mnie (liftback z gazem), jak relacjonowałem kilka stron temu, dałem 20stki i jest OK.
Zostaw komentarz:
-
-
Mi pękła prawa tylna i myślę nad 19 lub 20Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisPrzebrnąłem przez temat i dzisiaj kupiłem dziewiętnastki lesjofors. Ostatnio mierzony dystans to 38 cm.
podpowiesz po pół roku Kolego jak się sprawują 19??
Zostaw komentarz:
-
-
dawaj foto - jak się prezentuje na tych springachZamieszczone przez skodillac Zobacz wpisdobra, dzieki za podpowiedzi
dla potomnych - chcesz miec "pakiet na bezdroza" to zakladaj sp3349 i rh2957. zadne inne wynalazki, i nie sluchaj pieprzenia glupot ze "komfort sie pogorszy". auto jest wyzej o kilka centymetrow i prowadzi sie zajebiscie.
Zostaw komentarz:
-
-
dobra, dzieki za podpowiedzi
dla potomnych - chcesz miec "pakiet na bezdroza" to zakladaj sp3349 i rh2957. zadne inne wynalazki, i nie sluchaj pieprzenia glupot ze "komfort sie pogorszy". auto jest wyzej o kilka centymetrow i prowadzi sie zajebiscie.
Zostaw komentarz:
-
-
witam ponownie. w koncu u mnie n a tyl wjehaly sp3349, ale nadal nie wiem co zrobic z przodem. poszukuje sprezyn ktore dadza najwiekszy przeswit jaki sie tylko da, cos jak sp3349 na tyl. co doradzicie ?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedPrzebrnąłem przez temat i dzisiaj kupiłem dziewiętnastki lesjofors. Ostatnio mierzony dystans to 38 cm.
Zostaw komentarz:
-
-
Planuję to sprawdzić. Rowery pakuje niedługo a do bagażnika wrzucę trochę balastu
Zostaw komentarz:
-
-
Pisałeś że jeździsz full zapakowany box, rowery itp, sprawdzałeś jak się ugną przy pełnym obciążeniu?
Zostaw komentarz:
-
-
Sprężyny w miare tanie więc kupię te że scouta może bo masz rację, jeśli utnę to nie będą pasować.
Zostaw komentarz:
-
-
Jakbli wymień te sprężyny bo 3 cm powyżej dopuszczalnego wymiaru to masakraZamieszczone przez jakbli Zobacz wpis410 ale o jakiej normie mowisz? Chyba wyjmę i utne z 15mm...
Po pierwsze raczej po cięciu starych sprężyn nie będą już pasowały bo one zwężają się na końcach. Druga kwestia cięcie sprężyn nie jest zalecane wbrew temu co pokazują amerykańskie programy o budowie hotrodów
Jeżeli chodzi o sprężyny na tył do 1.6 z LPG to w całym wątku wychodzi, że jedynie sprężyny Lesjofors 4285720 trzymają zakładany wymiar. Co do komfortu jazdy na tych sprężynach to nie wypowiadam się, bo na nich nie jeżdżę, ale nikt chyba nie zgłaszał zastrzeżeń w tym wątku co do komfortu po wymianie na Lesjofors 4285720
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: